Събития

2017-06-30 Пета годишна среща с ключови клиенти и организации от ядрения сектор на тема: Инженерно осигуряване на системи за контрол и управление в АЕЦ. Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения. Предизвикателства и решения.

В периода 22 и 23 юни т.г. в РИУ Правец Ризорт се проведе Петата годишна среща с ключови клиенти, организирана от „ЕнергоСервиз” АД. Поради големия интерес и по предложение на участниците в предишните издания на събитието, тематиката беше разширена.

За поредна година, компанията  кани представители на свои български и чуждестранни партньори от ядрения сектор  да обменят опит и се запознаят с нови продукти и услуги в областите ядрена автоматика, безопасност и радиационна защита.  Шестдесет и пет представители присъстваха на срещата от Агенцията за ядрено регулиране, Посолството на САЩ, АЕЦ Козлодуй, АЕЦ Козлодуй – Нови мощности, АТП – АтомТоплоПроект, Български институт по метрология,  Българско ядрено дружество, ЕнпроКонсулт,  Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци”, И Кю И България, Mirion Technologies, MATE-FIN , Оскар-Ел,  Сухопътни войски, Техническия университет, Риск Инженеринг, Уестингхаус Енерджи Системс – клон България.

Специално за събитието пристигнаха  Доминик Комт, Директор продажби за Европа, Средният Изток и Африка на системи за радиационен мониторинг,  Mirion Technologies (Франция), както и Гюнтер Фишер –  регионален директор на системи за наблюдение, Mirion Technologies (Германия).

През първия ден на срещата Доминик Комт представи софтуера, управляващ различните по вид компоненти в системите за радиационен мониторинг, произвеждани от световния концерн. Гюнтер Фишер запозна присъстващите с технологии за наблюдение при извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения. Представителят на MATE-FIN, Румъния сподели опитът на компанията в интегриране на системи за радиационен мониторинг в АЕЦ Черна вода. Техническият директор на ЕнергоСервиз  сподели опита на инженерите от компанията при изпълнение на  проекти и реализирани решения на база технологии на Miron Technologies. В края на деня, представителите на ХАХ, България запознаха аудиторията с Иновативни решения за анализ на води.

Събитието продължи с презентациите на Уестингхаус Енерджи Системс – клон България на тема „Планове за удължаване на ресурса на Компютърно-информационна управляваща система Ovation в АЕЦ Козлодуй”, И Кю И България и АЕЦ Козлодуй – Нови мощности.

В заключение на Петата годишна среща,  експертите от областта изразиха надежда за вземане на решение за изграждане на нова мощност и така да бъде съхранен натрупаният инженерен опит в безопасната, надеждна и рентабилна експлоатация на Ядрени съоръжения.